Games

In verband met mijn activiteiten rondom gaming (ik heb o.a. wedstrijd Make-a-Game opgezet in opdracht van het samenwerkingsverband Surfnet/Kennisnet en ben coördinator van de community Games2Learn) verzamel ik zoveel mogelijk educatieve games en stel deze als favorietenlijst aan het onderwijs beschikbaar. Ik beperk me tot games en toepassingen die gratis verkrijgbaar zijn, d.w.z. gratis gespeeld of gedownload kunnen worden van internet of gratis aangevraagd kunnen worden. Een enkele keer maak ik een uitzondering op deze regel, bijvoorbeeld als een game bijzonder goed èn geschikt is voor het onderwijs. Deze verzameling educatieve games en educatief materiaal met game-elementen is te vinden op http://www.furl.net/members/mvdberg.  Deze favorieten zijn te doorzoeken via de zoekvelden:

  • 'Search for ...'. In dit veld kan gezocht worden op trefwoorden. Als een game over een heel specifiek onderwerp gaat, heb ik vaak een vrij trefwoord toegekend, zoals Middeleeuwen, dolfijnen etc. Ook geef ik hier aan als het spel een educatieve toepassing is.

  • 'Filter by topic'. In dit veld staat aangegeven op welk niveau de games gespeeld kunnen worden (PO-onderbouw, PO-middenbouw, PO-bovenbouw, VO-basisvorming, VO-Tweede fase, VO-VMBO), en binnen welk vak het spel gebruikt kan worden.

  • 'Date'. In dit veld kan gezocht worden op welke datum door mij nieuwe games zijn toegevoegd: de laatste week of maand, de laatste 3 of 6 maanden of het laatste jaar.

Game of educatief materiaal met game-elementen?

Onder games worden meestal alleen spellen verstaan die alle volgende elementen bevatten:

  • het spel heeft een begin en een eind. De speler moet een bepaald doel bereiken om het spel tot een goed einde te brengen;

  • er zijn verschillende manieren waarop het spel gespeeld tot een einde gebracht kan worden. Er is niet één goede oplossing; elke oplossing biedt zijn eigen voordelen;

  • het spel heeft regels en beperkingen, en er kunnen onverwachte dingen gebeuren;

  • het spel heeft een competitie-element: je speelt tegen de computer of tegen andere spelers.

In mijn verzameling houdt ik mij niet altijd aan deze criteria. Voor lesmaterialen waarin één of meer van deze elementen verwerkt zijn gebruik ik de term 'educatief materiaal met game-elementen'. Vaak gaat het dan om lesmateriaal waarbij bepaalde lesstof getraind wordt, bijv. materiaal om breuken of grammatica te oefenen. Ik heb deze term als trefwoord meegegeven aan de betreffende games uit de verzameling. Ik vond het wel belangrijk om een aantal van deze materialen op te nemen, gewoon omdat er binnen het onderwijs vaak veel vraag is naar dit (oefen-)materiaal.

Wil je meer weten over games in het onderwijs? Lees dan ook eens mijn artikel dat ik schreef voor Docentenplein: 'Onderwijs en games: een goede combinatie', de brochure die ik schreef samen met Robert-Jan Simons: 'Wat weten we over games in het po en vo' of de brochure die ik schreef samen met Henny van der Meijden en Gerard Mulder: Leerlingen bouwen games.

naar boven

 

Make-a-Game